Resepi Roti Goreng Spicy (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Roti Goreng Spicy (SbS)

Resepi Roti Goreng Spicy | Jeling-jeling jap kt dapur tu... kok ade roti nak xpired pastu tak tahu nak buat apa... haaaa... meh pollow den wat roti goreng ni ..hehe

* adunan tepung kalu tak abih boleh simpan dalam esbox... bila nak guna biar jer kat luar sekejap... kacau-kacau dan celup roti, pastu goreng jer...huhu


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : FB Nor Izan Mustapa


Jom tengok cara buat, di bawah..

Resepi Roti Goreng Spicy http://banyakresepi.blogspot.my/


Bahan-bahannya:

• 10 keping roti

• 2 sudu makan penuh udang geragau

• 5 ulas bawag putih 

• 4 sudu makan penuh tepung jagung

• 2 sudu makan penuh tepung beras

• 1 sudu makan penuh serbuk kari

• Daun kari - tak letak pun xpo

• Garam secukup rasa

• 3/4 cawan + 1 sd besar air

*udang geragau bole tukar udang kering atau ikan bilis



Ni rupanya 2 sudu besar penuh yer... 
nak membukit pun takpe.... takde sapa marah ehhh



Mula- mula masuk udang geragau dan bawang putih dalam blender...

Potong-potong skit bawang tu biar cepat hancur



Masuk tepung jagung dan beras... sukat biar penuh menbukit cam dalam gambar... tak yah nak goyang inul nak kasi rata..huhu



Sama juga macam serbuk kari.... biar penuh sudu tu



Masuk air lak... blend kasi hancur



Dah siap...kalu ada sikit-sikit yang tak hancur tu biarkan jer



Masuk dalam bekas.... masuk garam secukup rasa... masuk daun kari kalu suka... den tak letak sebab anak tak suka



Potong roti tu pada 4 bahagian... nak potong bentuk lain pun boleh....

Kulit tak yah buang... gawat-gawat ni tak yah nak menbazir sangat (oppss...terbebel lakkk..hehe)



Panaskan minyak... api yang sedang-sedang aje tau...
kok kuat kang hangus lak roti kita.... kacau dulu batter tu baru celup roti dalamnya... batter ni bila dibiarkn tepung dia akan mendap ke bawah... sebab tu kena kacau dulu... roti tu pulak jangan rendam... just celup biar bersalut atas bawah



Roti tengah berenang dalam minyak ... balik-balikkan roti sampai perang dan garing atas dan bawah roti



Siap dah.... jangan risau... roti tak serap minyak punya



Tadaa...

Dah boleh ngap... ikut suka nak cecah apa....

Makan mcmtu pun sodap... nak cecah sos cili ke smbal tumis ke pun boleh

Ikut selera tekak sendiri yer... hehe

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Roti Goreng Spicy (SbS)"

Post a Comment