Resepi Sup Siam Asli (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Sup Siam Asli (SbS)

Resepi Sup Siam Asli | Mudah jer buat sup siam ni. campak-campak ajer.. jom try jom


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Fatin Akmal


Jom lihat gambar di bawah untuk cara buatnya..

Resepi Sup Siam Asli http://banyakresepi.blogspot.com/


Bahan yang diperlukan:

• Bawang merah dihiris
• Bawang putih diketuk
• 2 batag serai diketuk
• Halia diketuk..
• Daun limau purut
• Sebiji tomato
• 3 4 bji cili padi (ikut ketahan masing-masing)
• 1 batang saderi



 Ayam atau Daging



Masukkan semua bahan.. rebus.. manakala tomato dan saderi masuk lewat sikit. 

Air masukkan agak-agak tengelam ayam.



Rupa dari atas..hehe



Daun sup.. potong bahagian batang ke bawah.. bersama akar.. cuci bersih ye dulu..



Akar dia tu lagi powerr..



Didihkan..



Lepas tu tiba la turn saderi dan tomato..



Sos ikan dan jus limau nipis



Ni jus limau nipis



Yang ni sos ikan. Boleh la pakai pape brand yer..



Lada putih, tiga-tiga tadi masukkan secukup rasa..



Perasakan garam dan gula..



Ok.. dah siap... taburkan daun sup dan bawang goreng... cili padi saya pakai bila sup dah masak.. picit-picit gitu dalam kuah.. heheh.. Bila pedas lagi kaw..hehe..

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Sup Siam Asli (SbS)"

Post a Comment