Resepi Soto Madura Sedap | Kenali asal usul resepi ini. Soto Madura ialah sejenis soto yang berasal dari daerah Madura, Jawa Timur. Bahan-bahan dasar soto ini terdiri daripada daging lembu, telur rebus, kentang goreng dan tauge, dengan ramuan-ramuan ketumbar, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas, buah keras, jeruk purut, dan garam secukupnya.
Cara membuatnya adalah dengan merebus daging lembu sehingga masak (disisihkan). Ramuan-ramuan yang telah dihaluskan kemudian dimasukkan bersama-sama serei ke dalam air rebusan daging, dan dimasak sehingga kuahnya mendidih. Kuah itu ditaburi daun bawang, daun saderi dan bawang goreng campur sedikit bawang putih, dan dihidangkan bersama-sama sambal soto dan hirisan-hirisan jeruk nipis.
Jom kita cuba membuatnya, resepi seperti di bawah.
Bahan-bahannya:
- 6 ketul dada ayam ~ di lumur garam dan kunyit kemudian di goreng
- 4 ketul kepak ayam
- 1 biji kelapa ~ diambil santannya atau boleh guna 1 kotak santan KARA
- 1 sudu besar kerisik kelapa
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 3 sudu besar rempah SOTO
- 6 ulas bawang merah ~ dikisar
- 3 ulas bawang putih ~ dikisar
- 1 inci kunyit hidup ~ dikisar
- 2 inci halia ~ dikisar
- 1 inci lengkuas ~ dikisar
- 1 inc kunyit hidup ~ dikisar
- 4 tangkai cili kering ~ dikisar
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 1 kiub ayam
Cara penyediaanya:
- Dada ayam di lumur dengan garam dan kunyit, kemudian di goreng
- Setelah sejuk sedikit di siat-siat halus. Larikan 1 ketul dada ayam untuk di jadikan begedil ayam.
- Dalam periuk, pijarkan minyak, kemudian tumiskan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum
- Kemudian, masukkan bahan yang di kisar dan 2 batang serai yang di titik
- Masak hingga garing, pastikan memasaknya hingga garing untuk menghilangkan bau maung nanti.
- Bila dah garing, masukkan rempah soto dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Tumis ni biar lama sedikit. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
- Rencah soto ni nak kena masak hingga betul-betul garing.
- Setelah garing dan terbit minyak, masukkan air secukupnya.
- Kemudian masukkan kepak ayam dan kiub ayam.
- Masak hingga ayam empuk dan kuah mendidih
- Kemudian masukkan santan dan kerisik
- Masak lagi hingga kuah mendidih sekali lagi
- Perasakan dengan garam
- Bila kuah dah sempurna bolehlah dighidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama SOTO ni tadi.
Bahan yang di makan bersama SOTO
- Sambal kicap
- Taugeh
- Nasi impit secukupnya
- Kacang goreng
- Daun sup dan daun bawang ~ dihgiris halus
- Bawang goreng
- Begedil ayam atau daging
Oleh : Azlita
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Jangan lupa share..
Post a Comment