Resepi Creampuff Enak Gebu (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Creampuff Enak Gebu (SbS)

Resepi Creampuff Enak Gebu | Mana yang sebelum ni selalu beli jer.. apa kata kali ini buat sendiri.

Jom buat..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : FB Azlina Ina



Fuhh... nak ngap ngap sekarang jer... huhu

Resepi Creampuff Enak Gebu http://banyakresepi.blogspot.com/


Bahan yang diperlukan:

3/4 cawan air
√ 1/2 cawan butter atau majerin
√ 2 bijik telur gred b atau c sama dua jugak..
√ 1 cawan tepung gandum atau self rising
√ 1 sk baking powder
√ 1sb gule lupe snap
√ 1sk garam



Mula tu masuk air dulu dah panas masukkan gula dengan garam masuk butter api biar kuat xpe.. dah mendidih macam tu baru masuk tepung



Ok masuk tepung terus tutup api kacau laju-laju.. buka api semula



Kacau sampai jadi macam tu... biar kan sejuk



Masuk dalam mixer...



Mix sekejap dan masuk telur satu-satu



Sampai jadi macam tu



Paipkan dengan nozle atau plastik kedai runcit tu awak lubang kan asal boleh bentuk kalau nak pakai sudu pon boleh bedal je...

Letak bekas cam ni senang sket nak angkat puff kalau kat kertas baking paper lekat nak tanggal leceh bakar suhu 160 masa 25 hingga 30 minit bergantung oven jugak tapi mesti panas kan oven dulu ye bakar api atas bawah



Setelah 15 minit nampak dah dia naik macam tu.. bila dah masak biar kan dalam oven 5 minit elak kan dia kempis



Ok keluarkan dari oven tengok kembung-kembung mcm pipi i hehehe



Fuhhh comel...



Gunting tepi puff sebab nak masuk kan inti creamy dia



Macam tu.. masuk inti creamy dalam plastik beg gunting ujung die



Buat inti dia yang asas je kalau nak lagi sedap boleh add on cheese dan sebagainya

Bahan-bahan:

√ 4 sb tepung gandum
√ 2sb tepung jagung (atau tepung custard tepung custard lagi sedap)
√ 1/2 cawan gula tak nak manis kurang kan

Cara buat:

1. Satukan bahan di atas 

2. Sedikit air suam bancuh bahan diatas

3. Tapis bahan ni masuk 1 atau 2 biji kuning telur nak letak boleh xnak xpe

4. Kacau rata

5. Proses atas dapur atau masak cream dia

6. 1 cawan susu cair panaskan letak sket garam

7.  Masukkan bahan dah dilarut kan tadi kacau rata

8. Masuk 1/2 cawan whipping cream kacau smpai pekat
(kalau xde whipping means susu cair atau susu segar 1 cawan setengah la ye) ok

9.  Last letak butter 1sb siap



Siap tabur icing



Urmmm... sungguh menggoda kan?..

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..



About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Creampuff Enak Gebu (SbS)"

Post a Comment