Resepi Karipap Daging & Ubi (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Karipap Daging & Ubi (SbS)

Resepi Karipap Daging & Ubi | Petang-petang pekena karipap sambil layan angin sepoi sepoi ni sangat-sangat la best.

So apa lagi, jom buat.. heheee..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Malisha Ashida Mohamad


Jom tengok cara buat, di bawah..

Resepi Karipap Daging & Ubi http://banyakresepi.blogspot.my/


Jom kita buat karipap ❤

Bahan-bahan inti:

1. bawang besar dipotong dadu

2. cili merah dihiris

3. bawang putih dihiris

4. daun kari

5. serbuk kari

6. daging cincang

7. kentang dipotong dadu



1. tumis semua bahan dalam pinggan (kecuali daging) bersama sedikit minyak. 

2. setelah pecah minyak, masukkan daging

3. tambah garam dan perasa



1. Masukkan air 

2. Setelah mendidih, masukkan kentang



Bahan-bahan kulit karipap:

1. tepung (anggaran 400 gram)

2. minyak masak 1/2 cawan dipanaskan bersama 2 sudu minyak sapi

3. air garam yang disejukkan



1. Masukkan minyak panas tadi dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti

2. Kemudian masukkam air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut



1. Doh mungkin kelihatan seperti lembik dan melekat-lekat pada mulanya

2. Teruskan menguli sehingga doh menjadi tidak melekat dan bekas menjadi bersih



Bentuk menjadi bulatan dan simpan di dalam peti sejuk seketika sementara menunggu inti karipap sejuk



Setelah inti karipap sejuk, bentukkan menjadi karipap

Goreng dengan api pelahan..



Tadaaa....

Siap-siap makan petang bersama keluarga..

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Karipap Daging & Ubi (SbS)"

Post a Comment