Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...
Sumber : FB Aisha Shukor
Bahan-bahannya:
• Kuey teow sepeket
• Daging batang pinang
(minta yang kiub macam ni sebab nak potong nipis dan lebar)
• Daun bawang secekak
• Halia muda 2 buku besar (pastikan halia muda okey) dihiris nipis n lebar
Untuk bahan di blend:
• Bawang besar dan bawang putih
• Satu tin straw mushroom
• Dua sudu besar sos tiram
• Kicap pekat
• Minyak bijan
• Tepung jagung
Panaskan kuali, tak perlu letak minyak sebab kueyteow tu dah berminyak..
Masuk kueyteow dan letak dua sudu kicap pekat dan satu 3 kali renjis minyak bijan.. kicap tu agak-agak la warna yang kita nak ok
Goreng dalam 3 minit dan boleh alih dalam mangkuk
Daging potong macam ni ye
Gaul daging dengan satu sudu tepung jagung
Panaskan minyak 3 sudu, bila minyak dah panas betul, stir fry daging kita tadi
Stir fry dalam 5 minit dan ketepikan
Masuk halia muda yang dah dihiris.. balik-balikkan sekejap
Masuk bahan blend tadi.. tumis sampai naik bau
Masuk dua sudu besar sos tiram, satu sudu kicap pekat, 3 kali renjis minyak bijan.. tumis sekali dengan semua tu tadi
Masuk air dua cawan.. biar menggelegak ganas
Masuk straw mushrooms (dibelah dua) dan daun bawang yang dipotong panjang-panjang
Bancuh satu sudu besar tepung jagung dengan air masak, masukkan dalam kuali.. letak garam secukup rasa
Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk dan pukul sikit.. tuang dalam kuali dari aras tinggi macam ni.. jangan kacau ye
Biar kejap dan kacau sikit dan siap!
Letak kuey teow dan mandikan dengan kuah kita.. mamam la.. selamat mencuba uolls
About Aneka Resepi Masakan
Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek
Saya dah cuba. Mmg sedap. Terima kasih penulis yang menyumbangkan resepi. Moga diberi rezeki melimpah ruah.
ReplyDelete