Resepi Beef Ginger Kuey Teow (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Beef Ginger Kuey Teow (SbS)

Resepi Beef Ginger Kuey Teow | Jom buat, Ala-ala makan kat Restoran Chinese Muslim gitu..


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Aisha Shukor


Resepi Beef Ginger Kuey Teow http://banyakresepi.blogspot.com/


Bahan-bahannya:

• Kuey teow sepeket

• Daging batang pinang 
(minta yang kiub macam ni sebab nak potong nipis dan lebar)

• Daun bawang secekak

• Halia muda 2 buku besar (pastikan halia muda okey) dihiris nipis n lebar


Untuk bahan di blend:

• Bawang besar dan bawang putih

• Satu tin straw mushroom

• Dua sudu besar sos tiram

• Kicap pekat

• Minyak bijan

• Tepung jagung



Panaskan kuali, tak perlu letak minyak sebab kueyteow tu dah berminyak.. 

Masuk kueyteow dan letak dua sudu kicap pekat dan satu 3 kali renjis minyak bijan.. kicap tu agak-agak la warna yang kita nak ok



Goreng dalam 3 minit dan boleh alih dalam mangkuk



Daging potong macam ni ye



Gaul daging dengan satu sudu tepung jagung



Panaskan minyak 3 sudu, bila minyak dah panas betul, stir fry daging kita tadi



Stir fry dalam 5 minit dan ketepikan

Masuk halia muda yang dah dihiris.. balik-balikkan sekejap



Masuk bahan blend tadi.. tumis sampai naik bau



Masuk dua sudu besar sos tiram, satu sudu kicap pekat, 3 kali renjis minyak bijan.. tumis sekali dengan semua tu tadi



Masuk air dua cawan.. biar menggelegak ganas



Masuk straw mushrooms (dibelah dua) dan daun bawang yang dipotong panjang-panjang



Bancuh satu sudu besar tepung jagung dengan air masak, masukkan dalam kuali.. letak garam secukup rasa



Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk dan pukul sikit.. tuang dalam kuali dari aras tinggi macam ni.. jangan kacau ye



Biar kejap dan kacau sikit dan siap!



Letak kuey teow dan mandikan dengan kuah kita.. mamam la.. selamat mencuba uolls

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

1 Response to "Resepi Beef Ginger Kuey Teow (SbS)"

  1. Saya dah cuba. Mmg sedap. Terima kasih penulis yang menyumbangkan resepi. Moga diberi rezeki melimpah ruah.

    ReplyDelete