Resepi Pais Ikan Tenggiri (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Pais Ikan Tenggiri (SbS)

Resepi Pais Ikan Tenggiri | Cuti-cuti ni jom kita try resepi terbaik dan sedap hingga menjilat daun pisang ni..hehehe

Tak cuba rugi tau..


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : FB Razali Mohamad Said




Jom tengok cara buat, di bawah..

Resepi Pais Ikan Tenggiri http://banyakresepi.blogspot.my/


Bahan-bahan:

1) Ikan Tenggiri
(ikan pari/ kembong pon bleh)

2) Daun pisang

3) Daun kunyit

4) Daun limau

5) Daun kesum

6) Bunga kantan

7) Limau nipis



Bahan-bahan di kisar:

1) Daun kunyit (2 helai)

2) Daun limau (5-7 helai)

3) Daun kesum (2-3 tangkai)

4) Bunga kantan (1 batang)

5) Bawang merah (5-7 biji)

6) Bawang putih (3-4 biji)

7) Halia (2-3cm)

8) Serai (1 batang)

9) Cili kering 10-15 tangkai(rendam dulu 5-10 minit) 
kalau nak lagi pedas tambah cili padi

10) kunyit hidup (2-3cm)



Taruk air limau nipis (lemon pun boleh), garam/gula.

Kemudian perap ikan 5-10 minit



Daun pisang dicuci dulu dan di keringkan (lap)



Kemudian daun pisang disagai 
(kenakan api supaya daun jadi lembut senang nak bungkus nanti)



Daun pisang dilapis dua supaya tidak bocor bila bungkus



Taruk ikan beserta rempah



Bungkus rapi dengan toothpick 
(jangan pakai stapler aniaya punyer kes nanti)



Bakar dalam oven, kalau nak pakai "happy call" bakar pun boleh
(sori bungkus tak hensem)



Bakar dalam oven 200°C 20-30 minit



Tengok saiz ikan, kalau besar 30 minit



Sedia di hidang beserta nasi putih panas-panas, alhamdulillah 

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Pais Ikan Tenggiri (SbS)"

Post a Comment