Resepi Sotong Celup Tepung (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Sotong Celup Tepung (SbS)

Resepi Sotong Celup Tepung | Assalamualaikum..sotong goreng tepung ni kalau makan dekat kedai seafood mahal kan??

Apakata kita buat sendiri kat rumah semudah abcd je.. Huuu.. jom kita buat



Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : FB Zaimah Zakaria



First mestilah dapatkan sotong yang fresh



Buang perut dan tulang sotong..yang kat janggut dia tu pun jangan lupa buang yer..



Potong buang mata sotong. (kalau yang makan mata tu ikut kome ler..hihi)



Potong sotong bulat-bulat mcmni..mata jer buang..yang lain ambik



Keringkan air sotong atas tisu dapur



Saya guna sebiji telur kuning



Gaul-gaul dalam sotong



Saya pakai tepung cap bestari.. walaupun kat plastik tepung tu kata tak perlu telur.. saya pakai jugak sebiji telur kuning untuk salutan yang lebih tebal pada sotong



Masukkan sotong ke dalam tepung



Gaul-gaul dengan lemah lembut hihi..



Ok..lepas tu cari penapis yang lubangnya besar sikit dan ayak-ayak sikit sotong tu



Then.. pastikan minyak betul-betul panas barulah digoreng.. guna api yang besar ye

Ok benda penting yg perlu anda buat..JANGAN kacau ye..biar jer sotong tu mcm tu dlm 4@5 minit.. kemudian nampak dah kurang sikit buih tu kacau-kacau manja je..tunggu sekejap lagi barulah angkat sotong tu.. pastikan semua sotong dah nampak keperangan..



Taraaa... dah siap, boleh jugak letak daun kari masa goreng tadi..(sy x ade daun kari)

Makan dengan sos cili.. perghh!!

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Sotong Celup Tepung (SbS)"

Post a Comment