Resepi Ayam Sambal Bali (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ayam Sambal Bali (SbS)

Resepi Ayam Sambal Bali | Ini adalah resepi pertama yang saya share dengan kawan di fb dalam 4 tahun yang lepas.. Ayam Sambal Bali.. 

Resepi turun temurun keluarga sebelah arwah mama saya. dulu kat kampung, masak ni masa raya je,slalu sampai 15 ekor ayam.. licin..

Alhamdulillah sedap banget.. kawan-kawan yang dah cuba, tau la kan.. hikhik.. masak ni mula-mula kalau kurang jadi jangan putus asa.. uba lg ok

Nk minta tlg hadiahkan Al-fatihah utk mama sy,Hamidah Adam..tqvm

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)

Sumber : Aisha Shukor




Ni seekor ayam yang dah dibersihkan dan selawat, tos.. kunyit garamkan xperlu banyak sangat.. cukup satu camca kecil garam dan kunyit..



Panaskan minyak satu cawan.. minyak memang lebih sikit.. nanti nak guna untuk tumis.. goreng ayam tak perlu garing.. nak juicy.. angkat



Ok,disebabkan uolls xpnh rasa original nyer, sila ikut resepi ni sebiji2 ya..jangan tanya kenapa banyak tu ok.. ikut je.. jangan degil..hihi.. jangan risau.. In Sha Allah jadi.. sukatan untuk seekor ayam..

1) Blend Cili kering segenggam.. Bawang besar yg merah ya 6 biji (byk bwg br sedap), bwg putih satu labu,halia sikittt je,hujung jari kelingking n belacan besar stgh ibu jari

2) Serai dititik-8btg (ni yg kurus ya..klau serai yg gemuk2 tu cukup 5btg)

3) Daun kari 6tangkai-cuci n tos

4) Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic sy atas tu)

5) Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)

6) garam dua camca kecil



Minyak ayam tadi tu, gorengkan serai, sampai separa coklat



Masukkan daun kari sampai garing (bukan hangus)..api sederhana ya



Dah dapat warna cantik camtu, baru masuk semua yang dah blend tadi.. tumis sampai naik bau dan garing



Masuk gula, garam dan renjiskan kicap dalam 5 kali renjis.. jangan banyak sangat dulu.. biar warna merah maroon..



Masukkan ayam dan masak lagi 10 minit



Siap.. jangan makan terus lepas masak.. biar la dulu dalam setengah jam.. makan esok lagi aduii sedapppnyerr.. 

Selamat mencuba..
Jangan lupa share




About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Ayam Sambal Bali (SbS)"

Post a Comment