Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam ( potong 4)
- Kunyit serbuk
- Garam
Bahan untuk blend :
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 tangkai cili kering
- 5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
Bahan lain :
- 2 keping asam gelugur
- belacan
- garam dan gula
- 1/2kg kepala santan
Cara penyediaannya:
- Perapkan ayam dengan garam dan kunyit
- panggang pada api sederhana atau diatas bara
- jika punyai oven, panggang pada suhu 200c selama 1 jam
- bahan yang telah diblend, masukkan semua kedalam periuk dan masukkan kepala santan
- jangan lupa asam gelugur, belacan, garam dan gula
- didihkan sehingga pecah minyak dan pekat
- selalu kacau kuah, jangan sampai santan berketul
- bila sudah masak, tuangkan ke atas ayam yang sudah di panggang
- Sedia dihidang.. selamat mencuba ayam percik Terengganu!!
Oleh : Noura
Resepi Ayam Percik Terengganu!!
About Aneka Resepi Masakan
Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek
wiiiih kaya nya mantap banget tuh seh masakan nya .. boleh saya nyicipin ga ?
ReplyDelete