Nasi Lemak Special & Sambal Tumis Ikan Bilis!! | Aneka Resepi Masakan 2017

Nasi Lemak Special & Sambal Tumis Ikan Bilis!!


Buat Nasi lemak ni pun tak lah sesukar mana... rasanyer pun sedap ditambah lagi dgn keharuman daun pandan dan bau halba memang membangkit selera. Sebenarnyer tak boleh makan selalu sebab kandungan kolestrol nyer memang sangat tinggi. Kepada yang berdiet memang lah tak dibenarkan makan nasi lemak ni... ambil bau aje lah ye!


Resepi Nasi Lemak Special


Bahan-bahannya: ( 4 orang )


  • 2 mug beras - dicuci bersih
  • 1/2 mug santan pekat
  • 2 mug air - ikut jenis beras
  • 1 biji bawang putih - di mayang halus
  • 1/2 inchi halia - di ketuk / dihiris halus
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil garam
  • Sehelai daun pandan
  • Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau


Cara penyediaannya:


  1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
  2. Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
  3. Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
  4. Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
  5. Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi selepas hujan panas...
  6. Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa sahaja lauk kegemaran anda.


Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan-bahannya:


  • 2 cawan ikan bilis - digoreng
  • 15-20 tangkai lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
  • 15 ulas bwg merah
  •  6 ulas bwg putih
  • belacan sebesar duit 50 sen
  • semua bahan di atas diblend kecuali ikan bilis
  • 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
  • 1 sudu teh garam
  • secubit pak aji
  • 5 sudu makan gula
  • 1/2 cawan minyak masak


Cara penyediaannya:


  1. Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau
  2. Tumis biar lama sikit supaya hilang rasa lada tu.
  3. Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
  4. Bila dah masak tutup api.
  5. Tunggu sejuk baru masukkan ikan bilis. Ini supaya ikan bilis masik garing bila dimakan.
  6. Selamat mencuba.!!!


Oleh : Azlita
Nasi Lemak Special & Sambal Tumis Ikan Bilis!!

Nasi Lemak Special & Sambal Tumis Ikan Bilis!!

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Nasi Lemak Special & Sambal Tumis Ikan Bilis!!"

Post a Comment