Resepi Ikan Selar Tumis (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ikan Selar Tumis (SbS)

Resepi Ikan Selar Tumis | Senang sangat nak buat tapi sedap sangat-sangat. Feberet admin ni, teringat pulak masakan mak resepi camni. 


Cara buat ada pada setiap gambar

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : ‎‎Sheena Supramaniam




1. Ini je bahan-bahan yang diperlukan. Simple kan. Tapi sedap.

✔️ Tomato 2 biji

✔️ Bawang besar 2 biji, 

✔️ Asam 2 keping. 

✔️ Cili kering kisar. 
(X payah rendam air panas la.. tambah minyak semua. Saya blend je gitu.)
Guna cili paste yang beli kat kedai pun boleh...



2. Ikan selar. Tabur kunyit. Biar 10 minit. Goreng dulu.

3. Guna minyak goreng ikan.



Tumis bawang besar dan tomato separuh.



4. Masukkan cili paste.. kacau sampai pecah minyak.



5. Once pecah minyak. Tambah air. Banyak pun takpe. Biar mendidih dan air dia surut. 
Masukkan garam.



Masukkan ikan yang kita goreng tadi



Siap. Senang je. Mesti bertambah nasi..

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Ikan Selar Tumis (SbS)"

Post a Comment