Resepi Soto Ayam Simple (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Soto Ayam Simple (SbS)

Resepi Soto Ayam Simple | Jom cuba soto ayam sedap ni... :)


Cara buat ada pada setiap gambar

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : FB Eita Fazita‎ 




Bahan bergedil daging:

✔️ Ubi kentang 4 bji

✔️ Daging burger 4 keping

✔️ Daun bawang

✔️ Bawang besar

✔️ Cabai merah

✔️ Bawang goreng

✔️ Serbuk lada putih

✔️ Serbuk lada hitam

✔️ Garam secukup rasa

✔️ Telur

✔️ Tepung jagung 4 camca



Yang warna pink tu garam..

Satu lagi serbuk lada putih 

yang hitam tu serbuk lada hitam



Kentang yang dah direbus, lecekkan



Daging burger



Cincang dan gorengkan.. dan masak sikit, ketepikan letak dalam besen kecil



Masukkan kentang lecek, lada, daun bawang, garam, lada putih, lada hitam, garam dan bawang goreng



Masukkan tepung jagung..



Bulatkan..



Oleskan dengan telur



Gorengkan dengan api sederhana



tadaa..siap!!



Bahan-bahan untuk kuah:

Blender kan

✔️ Bwg besar

✔️ Bwg putih 

✔️ Kunyit

✔️ Lengkuas

Tumiskn sekali dengan

✔️ Serai
✔️ Daun limau purut

✔️ Cengkih 7 bji

✔️ Buah pelaga 7 bji

✔️ Kayu manis 1

Tumis sampai pecah minyak...




Serbuk jintan manis 1 sudu besar

Serbuk jintan putih 1 sudu besar

Serbuk lada putih 1 sudu besar

Serbuk rempah sup faiza 1 sudu besar



Tumis serai, kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih



letakkan sedikit kunyit



Dah pecah minyak masuk kan serbuk-serbuk tadi



Masukkan air 2 liter



Masukkan ayam



Rahsia kerajaan.. hehe.. stok ayam maggie saya taruk 4 sudu besar



Masukkan garam bukit, kaler pink sikit..



Ayam yang direbus dengan sup tadi angkat carik-carik kan



Suhun goreng



Ketupat



dan bihun rebus. celur dahulu ye.



Taugeh celur



Sambal hitam:

✔️ Bawang putih 7 bji

✔️ Cabai merah 20 bji

✔️ Cuka

✔️ Kicap

✔️ Gula dan garam




Combine semua jadi seperti di bawah...

Selamat mencuba...
Jangan lupa share...


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Soto Ayam Simple (SbS)"

Post a Comment