Resepi Butter Prawn Mudah!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Butter Prawn Mudah!! (SbS)


Kesedapan tiada tandingan, boleh try okey, jangan asyik order kat kedai jer, kerana kita mampu membuatnya..hehee. .. Aummm...... 

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Resepi Butter Prawn Mudah!!

Resepi & cara buat ada pada setiap gambar





Bahan-bahannya:

Udang

cili padi

bawang putih

daun kari

lada sulah

garam

daun kari

minyak masak

butter

kuning telur

susu cair




Mula-mu;a bersihkan udang. Peram udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Biarkan seketika




Mula-mula kita buat dulu serdak telur kuning dulu.... erk... serdak ya namanya... belasah je lah labu....

Ambil kuali. Masukkan minyak dan butter. Panaskan minyak.




Kacau kuning telur hingga sebati




Bila minyak dan butter sudah panas... masukkan telur kuning. pastikan guna api sederhana. sambil masukkan kuning telur sambil kacau minyak tu supaya dapat serdak yang betul-betul cantik....

Proses ini kena menggunakan kedua-dua belah tangan.




Kacau laju-laju tapi pastikan semuanya dalam kawalan.... jangan terbang minyak dan telur sudah....




Bila telur sudah masak ianya akan kelihatan seperti ini. Serdak tu akan terapung kalau dah masak.




Angkat dan toskan




Gunakan minyak tadi untuk menggoreng udang





Goreng udang separuh masak sahaja




Angkat dan toskan




yang ni untuk buat kuahnya.

tumbuk cili padi dan bawang putih




Masih menggunakan minyak tadi




Masih menggunakan minyak tadi




Masukkan setengah cawan susu cair




Masak sampai mendidih




Masukkan udang tadi




Masa ni boleh serasikan rasa... kalau tak masin boleh tambah garam ya. Siap!!


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Sumber : FB Maisarawani Spahat


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Butter Prawn Mudah!! (SbS)"

Post a Comment