Resepi Pari Panggang Ala Restoran!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Pari Panggang Ala Restoran!! (SbS)

Resepi Pari Panggang Ala Restoran!! | Resepi pari panggang ala restoran.. follow resepi untuk resepi lengkap..  selain pari bole gunakn juga ikan lain..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Lemari Cik Chinta


Resepi Pari Panggang Ala Restoran!!


Bahan-bahan yang saya gunakan:

10biji bawang merah

10 biji bawang putih

2 biji bawang besar

2 bji tomato

2 biji lada besar

serai dalam 3-6 batang bergantung dengan sizenya..

cili kering dalam 2 genggam

sedikit belacan..

blend semua ni..



Panaskan minyak masukkan bahan blend, asam, gula, garam, aji



Bila da naik minyak masukkan daun limau purut.. bila daun dah layu bole matikn api..

Pes ni memang banyak so boleh letak dalam peti untuk kegunaan hari2 esok.. nak buat malam ni memang sesuai so esok tinggal beli pari dan bakar je



Buat mcm ni.. letakkan pes kat atas bawah depan belakang & tutup daun pisang tu.. saya lapis lagi dengan foil.. jadi xde air ikan tu nanti terkeluar

Lepas tu lekat kat kuali & tutup.. guna api perlahan biar air-air ikan tu terkeluar secara perlahan-lahan



Siappp..!!

Ikan pari yang dah siap masak.. saya suka lembab-lembab macam ni.. kalau suka yang kering boleh panggang x payah tutup kuali ye..

Lepas tu perah limau.. memang nasi 2 3x tambah.. heheheeh

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Pari Panggang Ala Restoran!! (SbS)"

Post a Comment