Resepi Lengkap Daging Grill + Kentang Putar + Coslow!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Lengkap Daging Grill + Kentang Putar + Coslow!! (SbS)

Resepi Lengkap Daging Grill + Kentang Putar + Coslow!! | Saya orang jawa + banjar.. suka sangat makan western.. tapi saya lebih suka buat sendiri.. Sapa rajin nak try boleh la cek it dot and follow bahan senang.. janji rajin je... kalau malas tak dapat nak tolong.. resepi ni saya ambil dalam #tillyblog anak gordon ramsey tu.. Resepi daripada Azzu Liza

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...



Resepi & cara buat ada pada setiap gambar di bawah




Saya guna bahagian tendelion dan rusuk.. orang kat kedai tu cakap bahagian tendelion ni paling cepat empuk.. so saya ambil la rusuk 1.. yang lain daging.. kalau tang rusuk tu sikit je daging nye. tak puas makan huhu.. amek yang lebih daging lepas dah masak boleh potong nipis-nipis..

Ok.. basuh bersih.. toskan dan keringkan lap dengan tisu dapur..

Pembetulan kat situ...bukan rusuk ..yang ada tulang tu bahagian bahu... huhu tq rakan yang bagitahu




Camni ha.. jangan lupa pulak kasi kelar-kelar bahagian tepi dia biar masak tak melengkung.. ok meh kite perap pulak..




BAHAN PERAP:

1/2 sudu teh garam

1 sudu teh black pepper

1 1/² sudu teh mix herb

4 sudu besar sos perap saya guna heinz bbq souce

Minyak sedikit


CARA PENYEDIAANYA:

Gaul semua bahan tadi... masuk dalam bekas bertutup.. masuk dalam peti... saya buat pagi.. petang atau malam dah boleh grill..




Camni... ok simpan dalam peti... jom buat bahan lain plak..




KENTANG PUTAR

Saya guna 3 bji kentang besar.. kalau umat dalam umah banyak boleh la lebihkan...




Potong dadu.. rebus dengan 1 st garam.. dah empuk.. toskn .




Lenyekkan dengan butter.. pastikan time panas korang buat.. kalau dah sejuk boleh kuar peluh menenyeh nye.. hihi.. 

Campurkan susu segar.. ikutlah korang nak kentang tu camna tesktur nya.. kalau saya lebih licin lebih sedap.. lebih kan susu kalau nak lagi creamy.. pastu rasa la agak tak masin boleh la letak garam lagi.. tapi kalau telebih masin hakak tak tau..hehehe




Ni la hasil nye... sedap je kat tekak... sume lebih.. lebih lemak dan lebihhh sedap dari KFCiii




COSLOW

Ni nak wat coslow... gunakan kobis beijing.. rangup je coslow kite nanti...




Sagat la semua sayur tadi... campur dengan mayonise dan susu, sukatan nya pun agak-agak la korang.. dah tu gaul semua bahan tadi.. masukkan dalam bekas... simpan dalam peti ais.. pastikan bekas tu ade penutup.. untuk pastikan coslow kita segar dan rangup..




Camni haaa....




Ni bahan untuk sos black pepper

BAHAN-BAHAN:

1 biji bawang holand ricih halus

1 biji kiub ayam

1 ¹/² st black pepper

2 sb butter

3 sb rata tepung gandum

2 sb kicap pekat

2 sb sos tiram

1 cawan susu cair

Cendawan 1 tin


CARA PENYEDIAANYA:

Tiada sukatan disedikan oleh empunya resepi. 
(orang melayu suka main campak-campak jer, takde sukatan dah. Tu hebatnya orang kita sampai chef mat saleh pun tabik springg)

Panaskan butter masukkan bawang.. tumis sampi naik bau.. masukkan susu.. tepung.. kacau sampai tidak bergentel.. api perlahan je.. masukkan bahan-bahan lain.. kicap sos tiram dan serbuk black pepper. Kacau lagi sampai betul-betul sebati.. last sekali masukkan cendawan separuh..

Ok time ni matikan api.. masukkan bahan tadi dalam blend.. dan kisar halus.. pastu masuk bilik dalam kuali dan panaskan semula.. pastu masukkan cendawan yang separuh lagi tu.. masak sampai pekat.. kalau agak pekat tambah la sikit air... ikot la nak pekat camna yer.. rase la.. kalau agak cerah kaler die boleh tambah kicap. kalau tak masin letak la garam sikit.. tapi bagi saya dah sedang-sedang la dengan tekak saya.. sebab kiub tu dah secukup rasa..




Camni ha... kacau-kacau sume bahan.. dah sebati angkat la.. lupa pulak nak snap yang dah siap huhu

Atau boleh tengok resepi di sini : Cara Buat Sos Black Pepper



Ok yang ni daging yang kita nak grill tu. saya pakai non stick pan je.. api pelan . api beso kang hangit hakak tak tahu ye..huhu... ok tak yah letak minyak ye kawan-kawan... sebab tadi perap dah letak minyak... masak 1 bahagian 10 min pastu tebalikkan ke bahagian sebelah plak.. api kecik je.. ok dah siap boleh la hidang kan...




Steak by jawamade..hihi


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Sumber : FB Azzu Liza


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Lengkap Daging Grill + Kentang Putar + Coslow!! (SbS)"

Post a Comment