Resepi Ayam Masak Kicap Best!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ayam Masak Kicap Best!! (SbS)

Resepi Ayam Masak Kicap Best!! | Cuba lah, pasti tak rugi.. Mudah dan sedap... 

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Resepi Ayam Masak Kicap Best!!


Hakak gune 1/2 ekor ayam



1 sudu garam



1 sudu kecik serbuk kunyit

1 sudu kecik pes halia..

Kalau takde pes halia korang boleh sagat halia tu jadikan pes



1 sudu kecik pes cili.. cili blender pon boleh



Kicap tepulang la nak banyak mane.. ikot korang la.. akak guna agak-agak ayam tenggelam dah cukup..  kalau nak lebih ikot la.. hakak xkesah (Kicap lemak manis)



Gaul semua bahan-bahan tadi jadi camni... mesra alam... dan sebati... ok wrap kan..pastu perap dalam 30 minit



Bahan tumis ni wajib kot... sebab kalau xde xspesial la korang punya lauk nanti..

Bawang besor

Bawang putih

Cili kering

Halia

Daun kari

Kulit kayu manis



Bahan sume ni hakak agak-agak je..



Ok tumis kulit kayu manis biji pelaga dan bunga lawang.. api kecik je.. kang kalau beso meletop-letop hakak xtanggung jawab



Masuk plak cili kering dan daun kari...



Dah agak garing cili kering tadi boleh masukkan bawang ... Bawang putih dengan halia... tumis sampai naik bauuu...

Makkk oit memang wangi kooo adossss terus lapo tahan level 3



Masok plak tomato.. maap dalam gambo tadi xde sebab akak otomatik amek dalam peti ais hewhew



Masokkan ayam yang korang perap tadi... ayam je tau.. yang cecair nya xyah.. letak tepi dulu.. pastu kacau rata.. Pastu tutup...



Hokeyy bukan tutup api... tapi tutup camni....biar dalam 10 minit... Api pun kecik je ok



Bile ayam dah sparuh masak gaul2 la bior mesra alam...



Dah tu baru masukkan cecair dari lebihan perap tadi...

Biar masak dalam 5 hingga 10 min... pastu tutup api... rasa la kot korang rasa xcukup masin boleh tambah garam lagi. Kacau kacau...

Ok dah siap boleh angkat pastu boleh la makan... xnak makan kalau nak tengok saje pon xpe.. hakak xkesahhh :D


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Sumber : FB Azzu Liza


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Ayam Masak Kicap Best!! (SbS)"

Post a Comment