Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah!! (SbS)

Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah!! | Asalamualaikummm... resepi daripada Azlina Ina, cikgu masakan yang tak asing lagi. Memang serba boleh beliau tu, sekarang ni beliau kongsikan resepi ayam kari ungkep berempah jom cikedot... boleh buat berbuka puasa nanti..


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Azlina Ina Fans

Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah!!


Bahan ini adalah untuk 1/2 ekor ayam:

5 tangkai daun kari..jgn leraikan dgn tangkai
1 peket serbuk kari ina gune babas ko nak gune terbabas ke alagapas ke alagopal ke boleh
1sk serbuk kunyit dan 1sk lada putih ditumbuk
3 ulaa bawang merah bombay
1/2 labu bwang besa
sedikit halia
2 ulas bawang putih
hiris semua 
ok tomato sebagai hiasan ko nak masuk kan jambu batu pon sukati



Ok ayam bersih kan ina suke basuh dengan air beras hilang bau hanyir.. jangan basuh dengan sabun nanti mulut ko bebuih



Ok panas kan minyak lepastu tumis kan 2 tangkai daun kari api slow kang hangus



Masuk semua bahan dihiris tadi



Dah agak garing masuk kan serbuk kari serbuk kunyit dan lada sulah tadi eh  terus masukkn 1/4 cawan air biar rempah masak

Nak tau masak dia terbit minyak.. jangan tunggu sampai terbit matahari pulak



Ok masuk ayam dan baki daun kari tadi



Tuang 1 cawan 1/2 air fan tutup api slow kan biar mendidih dan kering



Masuk garam dan perisa



Masukkan 1sb asam jawa bancuh dengan sedikit air 



Ok lepas 5 minit siap sudahhh senang sedap dan meletop kebabom hahahaa selamat berbuka berpuasa korang..


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah!! (SbS)"

Post a Comment