Resepi Roti Butter Golok Viral!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Roti Butter Golok Viral!! (SbS)

Resepi Roti Butter Golok Viral!! | Assalammualaikum resepi Roti Butter Golok Viral cukup mudah Dan sedap versi Irfan dia kurang manis... tag kawan-kawan korang semua ok.. rajin2 scroll setiap gambar ya Irfan nak korang share bukan main cc saja...


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Muhammad Irfan

Resepi Roti Butter Golok Viral!!


Bahan A :) 

500gm tepung bread
70gm gula kastor
1 tbsp susu tepung 
Sedikit garam
11gm yeast
10gm kfine cream* kalau xada hanya tambah 1 biji kuning telur 
300ml air ais 

35gm shortening



Masukkan kesemua bahan Dan masukkan 150ml air ais selepas itu sebatikan barulah masukkan 35gm shortening. Uli lagi Dan masukkan 150ml air ais sikit2 hingga menjadi doh yang lembut, licin, elastik 

Total air 300ml .......



Bulatkan doh



Timbang 70gm



Potong sebiji doh kepada 3 bahagian.



Roll doh tadi seperti di atas



Simpulkan kemas



Rehatkan 25-30 minit mengikut suhu



Bakar 180 20-25 minit sahaja dah bakar gliss dengan butter



Biarkan sejuk seketika



Palit permukaan dengan butter jangan terlampau banyak ok



Gula kastor + susu tepung atau nespray haaa ni akan kawal kemanisan roti golok tu :)



Pap pap pap dahhhh siap hahaha ok tak

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Roti Butter Golok Viral!! (SbS)"

Post a Comment