Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)

Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! | Asalamualaikummm... juga resepi daripada Azlina Ina, beliau mau ajar korg signature dish keluarge metua dia belah muar.. so sape org sane xpandai masak asam pedas melekat pekat power ni jgn cakap lahir kat muar haha.. asam pedas pekat melekat muar..


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Azlina Ina Fans

Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!!


Ok bahan-bahan utama:

10 atau lebih cili kering ina rebus dulu sekejap buang kotor dan bg lembut tos kan
1 cili besa dan sedikit cilipadi merah nak tambah pedas je xnak letak xpe
1/2 sb lada putih aka lada sulah
1 inci halia dan kunyit ko g la amik pembaris ukur
1 labu bawang besa dalam resepi ni xde letak labu ye 
3 ulas bawang merah bombay
3 ulas bawang putih
semua blender kcuali lada sulah tumbuk kang blender die xhancur tepakse plak ko kunyah lada putih tu sebijik2



Ok bahan2 pewangi bukan minyak wangi tp egent penyedap dan eksesori asam pedas ko tgk la sendiri mana xkenal tanya kot2 ko ingat daun kesum tu rumput plak muahaha



Ikan yang korg pilih semua ikan sesuai kecuali ikan bilis



Ok sile tumis serai bagi naik bau



Masuk kan bahan blender tadi dan lada sulah yang korg tumbuk.. masak smpai garing dan naik minyak



Masuk daun kesum tapi jangan semua separuh je



Masuk bendi bg ikan yg cepat hancur contoh ikan kembung dan ikan yg lembut2 kalau ikan agak pejal macam ikan merah dan ikan duri dan sebagai nye masuk ikan dulu 
ok bia 5 minit



Masukkan ikan plak



Terus masuk 2 sb asam jawa yg dah bancuh dgn 1 cawan 1/2 air tgk la byk mana kuah ko nak eh dan jenis ikan ape ko masak kalau ikan agak keras sket 2 cawan pon ok



Slow kan api dan biar mendidih



Bukak dan letak garam, gule dan perasa.. ni ikut kepandaian ko la jgn ko boh garam sebesen udah



Ok picit2 ikan dan bendi empuk masuk kan kesum yang separuh tadi dan tomato biarkan sekejap je



Pekat je siap. perghhhh die punye warne bau rasa mmg boleh buat ko makan smpai xsedar makan pinggan sekali hahaha

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)"

Post a Comment