Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4

TRANSLATE

Bookmark

Resepi Daging Rebus Air Asam


Bahan-bahannya:



  • Daging di rebus sampai empuk


Bahan di blender :

Step 1


  • 1 biji tomato
  • 5 biji cili padi (ikut suka jika nak pedas boleh masuk lebih )
  • 2 ulas bawang merah
  • ais asam jawa
  • sedikit air rebusan daging
  • gula
  • garam
  • sedikit belacan (kalau x boleh makan belacan x payah masuk )
  • semua bahan di blend separuh hancur je


Step 2

1. Masukkan semua bahan yang telah diblend tadi dalam periuk kecik... jika nak kuah lebih boleh masukkan air lebihan rebus daging tadi...

2. Panaskan lebih kurang 10 minit bersama hirisan daging yang telah empuk tadi, Perah air asam limau secukup rasa dan tutup api.


Step 3

1. Potong dadu tomato

2. Mayang bawang merah

3. Potong dadu bawang besar

4. Hiris daun bawang jika suka

5. Semua bahan diatas ni digaul bersama air asam bersama daging tadi 🙂

bahan tu cuma anggaran,boleh olah ikut suka nak lebih atau kurangkan

Nota: Harap faham ye step dia, kalau x paham boleh tanya.. akak x biasa tulis resepi ni


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Resepi Daging Rebus Air Asam


Resepi Daging Rebus Air Asam

Post a Comment

Post a Comment