Sambal Tumis Udang Petai!! | Fuhhh, terbaik ah.. bila ada petai, semua menjadi... kalau yang tak suka petai tu tak tahu nak cakap lah. Ok, nak cakap 1 jer la, korang rugi tau tak suka petai. Hehee... Jom la masak resepi kita kali ini, tumis udang petai.
Bahan-bahan:
- 20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
- 4 papan petai, ambil isinya.
- 1 biji bawang besar, hiris kasar
- 1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
- 3/4 cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
Bahan Kisar Halus:
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
- Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Dapat pahala tau..
Oleh : fb
Gambar : emotypo
Sambal Tumis Udang Petai!!
Post a Comment