Resepi Daging Masak Hitam Ala Sarawak!! Jom masak... sedappppp!!
Bahan-bahannya:
- 1 kilo daging segar
- 1 1/2 sudu jem strawberi
- 1 1/2 sudu mentega kacang halus (peanut butter)
- 5 sudu minyak sapi + 2 sudu minyak masak biasa
- 5 sudu kicap masin
- 5 sudu kicap manis Saus ABC
- 3 sudu kicap pekat
- 3 kuntum bunga lawang
- 4 bj buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 laras besar kulit kayu manis
- 2 helai daun pandan
- 1/2 keping asam gelugur
- air secukupnya
- garam dan gula secukupnya
Bahan untuk dikisar:
- 1 batang lobak merah
- 2 genggam kismis hitam
- 3 labu sederhana besar bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 1 1/2 inci lengkuas
Cara penyediannya:
- Potong daging saiz sederhana dan bersihkan
- Perap daging dengan bahan kisar yang telah dibahagi dua, kicap masin, kicap manis ABC dan kicap pekat selama 15 minit.
- Masukkan sekali jem strawberi dan mentega kacang. Gaul sebati.
- Cairkan minyak sapi yg dicampur minyak masak tadi.
- Tumis rempah ratus, dan separuh lagi bahan kisar dan daun pandan dalam kuali. Tumis hingga garing.
- Masukkan daging yang sudah diperap tadi dan masukkan sedikit air untuk empukkan daging.
- Biarkan daging masak dengan api sederhana kecil hingga sedikit kering.
- Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila daging mula empuk, masukkan asam gelugur.
- Masak lagi hingga daging betul-betul empuk.
- Jika kurang empuk masukkan sedikit air lagi dan keringkan hingga empuk.
- Padam api bila daging sudah masak.
Tips: Potong daging mengikut urat yang betul jika mahu daging cepat empuk dan tidak liat:)
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Oleh : Raden Galuh
Resepi Daging Masak Hitam Ala Sarawak!!
Post a Comment