Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4

TRANSLATE

Bookmark

Resepi Satay Daging Goreng (SbS)

Resepi Satay Daging Goreng | Wahhh... tak pernah tahu resepi ni,, kena cuba ni...


Cara buat ada pada setiap gambar

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : ‎Sham Ramlee Laura





Sekilo daging



Bahan-bahan:

✔️ Bawang besar (lebih banyak lebih manis)

✔️ bawang putih

✔️ halia

✔️ lengkuas

✔️ jintan manis

✔️ jintan putih

✔️ ketumbar (sangaikan/goreng tanpa minyak)



Serai



Blend semua bahan di atas.. perapkan dengan daging semalaman. 

Letak gula secukup rasa.. tapi biasa satay goreng ni sedap kalau manis.

Simpan dalam freezer.. kalau perap untuk 3-4 jam saja tak perlu letak dalam freezer.. letak tempat biasa dalam fridge..

Pastu masaklah atas dapur (tanpa minyak) dengan api yang sederhana sampai airnya kering.. kalau belum empuk tambah air..



Taada.. sudah masak.. sedap di makan dengan kuah kacang dan nasi impit..

Nak buat kuah kacang? Boleh rujuk resepi ini --> KLIK SINI

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Post a Comment

Post a Comment