Resepi Talam /Bingka Berlauk | Jom masak resepi ini. Sedap tau..
tak cuba, rugi sangat-sangat.. huhu
Bahan-bahannya:
- 6 -7 keping roti putih, dipotong kecil
- 400 ml santan (mat guna 200 ml santan + 200 ml susu cair)
- 1 1/2 camca besar tepung gandum
- 1 1/2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- 1/2 camca teh gula (yang ni mat tambah)
Bahan untuk lauk:
- 200 g daging cincang1 biji bawang besar, cincang
- 1 biji sederhana kentang, kupas dan dadu kecil, rendam
- 1/2 batang lobak merah, kupas kulit dan dadu kecil
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*(*tumbuk halus)
- 1 1/2 camca besar rempah kari daging
- 1 1/2 camca besar sos tomato
- 1 1/2 camca besar sos cili
- 1 pokok daun ketumbar, hiris (yang ni mat gebu tambah)
- 500 ml air
- Serbuk lada hitam secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan hiasan:
- Hirisan daun sup
- Hirisan daun bawang
- Hirisan cili merah
- Bawang goreng
Cara penyediaannya:
UNTUK LAUK :-
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili.
- Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah.
- Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut.
- Tambah garam dan gula secukup rasa dan masak hingga kering.
- Akhir sekali masukkan lada hitam dan daun ketumbar, kacau rata, matikan api, angkat dan sejukkan.
UNTUK BINGKA ROTI:-
- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci, alas dasar tin dengan aluminiun, biar berlebih pada kiri dan kanan tin, lenser juga dengan mentega.
- Ketepikan. Roti yang dipotong kecil tadi direndam dengan santan + susu tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati.
- Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Tuang dalam tin dan bakar 30 minit.
UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :-
- Keluarkan bingka dari oven tadi.
- Tekan sedikit dengan sudu.
- Tabur bahan lauk (n0.1) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali.
- Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya.
- Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.
Oleh : Mat Gebu

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek
0 Response to "Resepi Talam atau Bingka Berlauk"
Post a Comment