Bagi saya la.. heheee
Jom cuba..
Bahan-bahan:
- 10 ekor sotong - bersihkan dan masukkan balik kepala dan toskan
- 5 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 labu bawang besar
- 1 cawan santan pekat
- 5 sudu makan kari ikan
- 1 biji tomato
- 1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
- 2 sudu makan sos tomato
- Garam
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Bahan tumis:
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 labu bawang besar di hiris
- 2 biji bawang merah di hiris
- 1 biji tomato didadu
- 1 biji bawang putih di hiris
- 1 sudu teh halba campur
Cara:
- Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan bawang merah.
- Panaskan minyak dan masukkan halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
- Masukkan pula buah tomato yang telah didadu. Biarkan sebentar.
- Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air, kacau selalu dan kecilkan api.
- Biarkan pes masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
- Setelah pes naik minyak baru masukkan santan.
- Apabila santan mendidih masukkan pula sotong.
- Jangan masak sotong terlalu lama, bila mendidih masukkan pula jus asam jawa dan rasa dulu garam barulah di padamkan api.
Sumber : kepada pemilik resepi
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Post a Comment