Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4

TRANSLATE

Bookmark

Resepi Char Kue Teaw Penang (SbS)

Resepi Char Kue Teaw Penang (SbS) | Fuhh.. tengok gambar dah tak tahan... Jom la kita masak sendiri, lagi puas hati.


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Haz Anna Hasan


next pic untuk stat masak..jom..

Resepi Char Kue Teaw Penang  http://banyakresepi.blogspot.com/


Bahan untuk kuah:

• 2 kiub ikan bilis 
• 20-30 ekor kepala udang
• 4 ulas bawang putih tumbuk
• 1 senduk besar kicap mee
• 1 senduk besar kicap manis
• 1 senduk besar sos tiram (lupa letak dalam gambar)
• 1.25 liter air
*1 sudu kecik petis (otak udang) ni optional x letak takpe tp org mmg buh ni utk pure penang flavour.



Rebus semua bahan kat atas sampai mendidih dan kepala udang nampak masak



Bahan Kue Teaw:

Taugeh, kucai, udang, kerang, telur dan kue teaw sebungkus



STEP 1
Kalau nak pedas tumis cili giling dengan sesudu minyak makan. Minyak tak boleh banyak nanti berminyak kuah



STEP 2
Masukkan sesenduk kuah dulu, saiz senduk saya camtu. 

Pastu tumis la kucai, kerang, udang sampai separuh masak



STEP 3
Masukkan lagi 3 senduk kuah dan masukkan mee sekali. 
MASAK SAMPAI KUE TEAW MASAK DAN LEMBUT



STEP 4
Masukkan taugeh lambat sikit saya suka supaya tak lembik masa makan



STEP 5
Pecahkan telur



STEP 6
Gaul rata tunggu mendidih balik terus tutup api



Dah siap! 

Kos semua sepiring lebih kurang RM2++ je. 

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

0

Post a Comment