Resepi Char Kue Teaw Penang (SbS) | Fuhh.. tengok gambar dah tak tahan... Jom la kita masak sendiri, lagi puas hati.
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...
Sumber : FB Haz Anna Hasan
next pic untuk stat masak..jom..
Bahan untuk kuah:
• 2 kiub ikan bilis
• 20-30 ekor kepala udang
• 4 ulas bawang putih tumbuk
• 1 senduk besar kicap mee
• 1 senduk besar kicap manis
• 1 senduk besar sos tiram (lupa letak dalam gambar)
• 1.25 liter air
*1 sudu kecik petis (otak udang) ni optional x letak takpe tp org mmg buh ni utk pure penang flavour.
Rebus semua bahan kat atas sampai mendidih dan kepala udang nampak masak
Bahan Kue Teaw:
Taugeh, kucai, udang, kerang, telur dan kue teaw sebungkus
STEP 1
Kalau nak pedas tumis cili giling dengan sesudu minyak makan. Minyak tak boleh banyak nanti berminyak kuah
STEP 2
Masukkan sesenduk kuah dulu, saiz senduk saya camtu.
Pastu tumis la kucai, kerang, udang sampai separuh masak
STEP 3
Masukkan lagi 3 senduk kuah dan masukkan mee sekali.
MASAK SAMPAI KUE TEAW MASAK DAN LEMBUT
STEP 4
Masukkan taugeh lambat sikit saya suka supaya tak lembik masa makan
STEP 5
Pecahkan telur
STEP 6
Gaul rata tunggu mendidih balik terus tutup api
Dah siap!
Kos semua sepiring lebih kurang RM2++ je.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Post a Comment