Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : FB Ginger Chef Hanapi
Jom tengok cara buat, di bawah..
Panaskan butter dalam 2 sudu makan
Masukkan tepung gandum 3 sudu makan sambil kacau dengan cepat. supaya tidak bergentel... tidak kisah tepung cap apa pon janji tepung gandum.. tapi chef suka tepung cap sauh
Masukkan air 3 cawan.. masukkan serbuk lada hitam yang di kisar halus.. terpulang pada anda..
Kalau nak pedas letak lebih ok... chef letak 2 sudu makan jer
Kemudian masukkan kicap pekat 1 sudu makan.. untuk bagi warna.. masukkan garam. dan ajinamoto atau kiub pati ayam secukupnya..
Kacau hingga pekat, tapi jangan terlalu pekat okey..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share...
About Aneka Resepi Masakan
Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek
Nampak senang, boleh try..
ReplyDeleteSilakan.. :)
Deletekicap pekat tu kicap apa eh
ReplyDeletecawan tu besar mne ye ? cawan kecik atau cawan besar ?
ReplyDeletecawan teh tu.. kcik
Deletesedapnyer... blh try..thanks for sharing
ReplyDeleteKalau takde butter boleh gantikan dgn apa?
ReplyDeleteboleh tambah cili ka kalau nak pedas?
ReplyDeleteBrp lama tahan disimpan?
ReplyDeletePehal bodoh sgt yg tnye nk tmbah cili tu,,nape blackpaper sauce ada guna cili ke bkn lada eh?
ReplyDeleteKalau ganti dgn marjerin boleh ke?
ReplyDelete