Resepi Kuah Kacang!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Kuah Kacang!! (SbS)

Resepi Kuah Kacang!! | Haaa.. admin ade upload resepi SATAY kan, so kali ni admin up resepi kuah kacang pulak.. kot korang nk buat rumah terbuka esok.. bolehla cuba.. makan dengan nasi impit pun sedap.. 

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Mufidah Jamil



Kacang yang telah siap di goreng tanpa minyak. Anggaran 450gm



Bahan-bahan yang perlu digoreng sampai wangi dan di kisar halus. Agak2 ja sukatan banyak ni.

✔️ cili kering di gunting serong
✔️ bawang merah
✔️ bawang putih
✔️ halia... 
✔️serai
✔️ Lengkuas 
✔️ Belacan 
✔️ Asam jawa
✔️ udang kering peket Kecil (Maaf termiss dalam pic)

Jangan lupa letak tau nanti kuahnya lagi sedap



Panaskan minyak goreng semua sekali.



Dah naik bau,Selepas itu dikisar halus



Saya suka kacang sebahagiannya dikisar halus, dan sebahagiannya lagi agak kasar, sebabnya apa tau,baru terasa meletup-letup kuah kacang tu dalam mulut, mercikkk hihi. Kacang dikisar bersama sedikit air ok..



Dalam kuah tu nanti masukkan 1/2 cawan gula merah.



1 cawan gula kasar.



Minyak lebihan mengoreng tadi boleh digunakan untuk menumis semua bahan kisar tadi. tambah garam dan ajinamoto secukup rasa ya, renihkan sampai kacang lembut dan masak sepenuhnya



Dah siap!!!



Boleh juga makan dengan nasi impit..



atau dengan SATAY.. yeayy

Resepi SATAY di SINI


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Kuah Kacang!! (SbS)"

Post a Comment