Bahan-bahannya:
- 1 kg Peha Ayam – dibuangkan kulit dan dibersihkan dari lemak-lemaknya.
- 2 sudu besar cili serbuk/kisar
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan halus
- 1 sudu besar serbuk garam masalah
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk fenugreek – halba
- 1 paket tairu biasa
- 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya – ditumbuk halus/kisar
- 4 ulas bawang puih – ditumbuk halus/kisar
- 1 inch halia – ditumbuk halus/kisar
- 1 sudu teh pewarna merah
- Garam secukup rasa
- 2 biji lemon – perahan jusnya dan hiasan
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang besar – dihiris tipis (optional – dipanggang bersama ayam dikuali grill)
Cara penyediaannya:
- Peha ayam pada mula mesti di kelar. Supaya rempah dapat di resap pada ayam nya.
- Gaulkan cili, jus lemon & garam secukup pada peha ayam yang dikelar.
- Di mangkuk yang lain, siapkan tairu dengan serbuk kunyit, ketumbar, jintan halus, garam masalah, gaulkan supaya sebati.
- Daun ketumbar & akarnya ditumbuk bersama serbuk fenugreek, bawang putih & halia hingga lumat.
- Gaulkan pada peha ayam.
- Letakan pewarna merah pada yohgurt rempah dan gaulkan pada peha ayam.
- Biarkan diperap dipeti ais selama 4 – 6jam sebaik2nya. Kalau nak ringkas – 1 jam.
- Bila hendak memasak, panaskan oven pada 180C – 200C.
- Keluarkan ayam dan gaulkan bersama minyak masak sedikit.
- Panggang ayam dioven dan bakar selama 25mins pada suhu 140C – 160C.
- Bila ayam kelihatan kering, keluarkan dan panggang di kuali grill, panggang supaya mendapatkan tanda-tanda bakar hitam.
- Bakar pada api yang sederhana.
- Taburkan serbuk garam masalah sedikit & hirisan bawang besar di atas ayam semasa dipanggang (optional).
- Masak ikut cita rasa. Sajikan panas bersama nasi & kari ikan atau kari sayur-sayuran.
Jangan lupa share..
Selamat mencuba..
Oleh : Joha Hassan
Resepi Ayam Panggang Tandoori!!
Post a Comment