Resepi Kuey Teow Kung Fu Paling Sedap!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Kuey Teow Kung Fu Paling Sedap!! (SbS)

Resepi Kuey Teow Kung Fu Paling Sedap!! | Salam semua sorry yer arini bizi sangat-sangat tak sempat nak buka fb pun..hihihi ramai yang dok pm mintak resepi kuay teaw kungfu yang saya buat petang semalam.. ok seperti yang saya janji ni dia resepinya yer.

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Resepi oleh : Ana Mariana Ismail

Resepi Kuey Teow Kung Fu Paling Sedap!!


Bahan-bahan:

Ok ni dia bahan-bahan nya kuayteaw agak-agak la nak makan sendiri banyak mana, telur sebiji (saya guna gred A punya kalau yang kecik guna 2 biji yer) isi ayam sikit sotong sikit(nak tambah udang pun boleh ni apa yang ada lam peti ais jer) sayur-sayur pun ikut suka hati sndiri yer nak letak apa pun saya guna carrot, cauliflower dengan broccoli jer. 

Pastu cili padi 3 bji dengan bawang putih 2 ulas (diketuk) dengan sedikit kiub ayam.

Bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah nanti



Mula-mula pukul telur dengan sedikit garam dengan lada sulah pastu masukkan kuayteaw tadi gaulkan sampai rata ok.



Pastu panaskan sedikit minyak pastu goreng kuayteaw tadi sampai agak garing pastu ketepikan dulu ye (saya suka betul-betul garing baru x bau hanyir telur) 



Letak lam pinggan dulu pastu leh buat kuahnya pulak ok 



Ok mula-mula panaskan sedikit minyak pastu tumis bawang putih sampai naik bau. 



Pastu masukkan isi ayam (better rebus dulu isi ayam ni baru cepat masak) 



Pastu masukkan sedikit air biar sampai mendidih & isi ayam empuk ok.



Pastu masukkan lak sayur-sayur & cili padi yer. 



Masukkan sotong dengan sedikit kiub ayam lak.

Sotong ni xleh masak lama-lama nanti jadi liat cam selipar yer.



Pastu masukkan lak tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air untuk bagi pekat kuah ok.. kena kacau-kacau yer takut berketul lak nanti. 



Bila dah mendidih perasakan dengan sedikit garam ok.. sikit jer sebab tadi dah masukkan kiub ayam kan. Ok kacau-kacau lagi sampai mendidih yer. 



Ok bila dah ckup rasa semua tutup api pastu angkat tuang atas kuayteaw yang kita goreng tadi dan siappp la. Apalagi cepat la makan panas-panas ni lagi la sedap. Hehe

Selamat mencuba..

Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Kuey Teow Kung Fu Paling Sedap!! (SbS)"

Post a Comment