Resepi Dark Chocolate Almond Snow Balls (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Dark Chocolate Almond Snow Balls (SbS)

Resepi Dark Chocolate Almond Snow Balls | Atas permintaan ramai saya share resepi Dark Chocolate Almond Snow Balls.

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : Irmaz Zamri‎




Bahan-bahan:

✔️ 160 gm dark chocolate

✔️ 25gm butter

✔️ 1/4 cawan Double Cream/Thick Cream/Thickened Cream (bukan Whipping Cream)

✔️ 1 sudu makan gula castor

✔️ 70 gm cornflakes /kacang tanah 

✔️ 70gm almond yang dikisar



Contoh Thickened Cream (banyak brand lagi)



Masukkan chocolate, butter, gula dan double cream dalam bekas tahan panas.



Didihkan air dalam pan. 

Dan letak bekas tersebut dalam pan (double boiler). 

Tutup api dan kacau dengan spatula.



Angkat dari api dan kacau sehingga cair dan sebati



Hancurkan cornflakes atau kacang tanah, dan masukankan dalan bancuhan chocolate. 

Simpan dalam peti sejuk 20 minit.



Kisar kering almond. (nak bakar ke xnak bakar dulu pun tak apa almond tu)



Keluarkan dari peti sejuk dan sediakan almond kisar.



Skop chocolate yang hampir keras dengan sudu dan buat bentuk guli.



Golekkan atas almond kisar.



Sedia untuk dimakan dan boleh start business. Hehe..

Jangan lupa share..
Selamat mencuba..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Dark Chocolate Almond Snow Balls (SbS)"

Post a Comment