Resepi Ayam Percik Merecik (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ayam Percik Merecik (SbS)

Resepi Ayam Percik Merecik | Sedapnya.. nak dekat-dekat puasa ni, best jugak ayam percik jadi juadah berbuka puasa.. Memang mercik lah.. Niaga kat bazar Ramadhan pun okey.. hehe

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : Melur Kamal
Join Group : Geng Masak Bersatu (GMB)



Bahan-bahan:

- Ayam

*Cili kering (suka pedas lebihkan)
*Bawang kecik
*Bawang putih
*halia
*Lengkuas

* bahan untuk di blender

- Serai (titik)
- 3 serangkai
- Santan
- Gula
- Garam kasar
- Asam keping

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali...kecuali gula..

2. Bila ayam separuh masak.. keluarkan ayam dan bakar..

3. Kuah lebihan rebus ayam tadi... cmpurkan lagi sedikit santan dan gula dalam 4 ke 5 sudu... masak sampai pekat likat... sebatikan rasa masam masin sedikit...manis kena lebih...

Siap...!!


Boleh lihat gambar di bawah..








About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

1 Response to "Resepi Ayam Percik Merecik (SbS)"